De beste skoene for orientering

 

Orientering er en sport som passer for alle, og den blir stadig større og mer populære også i Norge. Fordelen med orientering er at løyper og konkurranser kan tilpasses alle nivåer, og ikke minst alle årstider.

I Norge sliter vi som de aller fleste vet med mye skiftende være, og å løpe orientering i Norge er ikke bare-bare. For mange er det utstyret som blir den største utfordringen, da det rett og slett ikke holder med ett par sko og ett sett med klær. Skoene er kanskje det aller vanskeligste, ettersom de fleste alltids har litt ekstra tykke klær å spe på med.

På vår- og sommerføre kan det være kjempegreit med et par vanlige løpesko, kanskje med litt ekstra støtte for ujevnt terreng, men i all hovedsak klarer man seg greit med joggesko. Dette er ikke fullt like sant på høst og vinter. Spesielt må man være forsiktig på vinterføre – her er det lett å bli skadet dersom man ikke passer på. Det finnes gode tursko med innebyggede brodder som kan fungere svært bra, og da er man også sikret mot å miste broddene underveis i ulendt terreng. Det er også viktig at vinterskoene holder kulda ute, og ikke minst at de er vanntette nok til å holde ut en hel orienteringstur.

På høsten har man helt andre utfordringer. Man slipper å tenke på snø og kulde, men til gjengjeld kan det ofte være svært vått. Dette kan gjøre det vanskelig å trene som vanlig, men det er faktisk helt lov å ty til et par gummistøvler når høsten er på sitt verste. Kanskje må man sette ned farten litt, men man kan heller da bruke mer tid på å jobbe med kart og veivalg.

For alle som sitter litt på kanten og lurer på om det er tid for å prøve seg på orientering – det er bare å sette i gang! Med et par gode sko og vanlige treningsklær er det meste på plass, og denne typen trening er god for helsa og kan også faktisk hjelpe deg å leve lenger.