Orientering – hvilket utstyr behøver du?

Om du er lei av å løpe de faste rundene på asfalt eller i nærområdet er orientering den perfekte idretten for deg. I orientering kommer du ut i naturen samtidig som du må bruke hodet for å finne den raskeste veien mellom postene. Hva trenger man egentlig for å ta steget fra å bli en “vanlig” løper til å bli en orienteringsløper?

Kompass og brikke.

Kompasset er orienteringsløperens beste venn. Du bruker kompasset for å orientere kartet mot nord, og på krevende orienteringsløyper brukes det også til å ta kompasskurs mellom postene. Det finnes mange ulike kompasser på markedet, men forskjellen mellom dem er ikke veldig stor så det handler mer om hvilket kompass man trives best med selv. Det kan være litt vanskelig å få dreisen på kompasset i starten, men med litt trening får du rask fremgang. Om du har lyst til å konkurrere innen orientering behøver du også en tidtagerbrikke, denne brukes også til å registrere postene underveis i løypa.

Orienteringssko.

Skotøyet er også svært viktig om man vil ha en god opplevelse i orienteringsløypa. Du behøver sko med bedre grep en vanlige joggesko, da løypene ofte går i ulendt terreng og utenfor stier. Ofte brukes sko med små metalldubber under for å få optimalt grep utenfor stiene, særlig om det er vått ute. Vanlige terrengsko fungerer også bra, men pass på at de har et tydelig mønster under slik at du ikke sklir. En populær variant innen orientering er også sprint-orientering, dette foregår i mer urbane områder en den tradisjonelle skogs-orienteringen. Her behøver du ikke like bra grep, og kan velge sko som er lettere og raskere.

Rett bekledning

Når man løper konkurranser i orientering er det et krav om å løpe i heldekkende bekledning på underkroppen. Dette er for å unngå å bli skrapet opp når man løper i røft terreng utenfor stier og veier. Det vanligste er å løpe med en knekort bukse eller tights, og lange sokker opp til knærne. På overkroppen har man en lett t-skjorte.