Helsetips til deg som løper orientering

De fleste som er glade i orientering er også glade i trening, og spesielt løping. Her får du noen helsetips slik at du kan holde deg i god form – hele sesongen.

Unngå overtrening

Det er én ting mange aktive treningsutøvere sliter med, og den tingen er overtrening. Man hører ofte på nyhetene opp idrettstopper som har gjort denne feilen, men det kan også skje amatører. Du bør derfor være nøye med treningsopplegget ditt, og ikke trene for mye – spesielt ikke på starten av en sesong. Du får fort hele sesongen ødelagt hvis kroppen blir overbelastet, så dette er noe du absolutt bør ta på fulleste alvor. Hvis du er usikker kan du snakke med legen din, eller en annen treningsekspert.

Ta vare på anklene dine!

Å løpe i skog mark tar virkelig på, og spesielt for anklene kan det være en stor belastning. Det finnes mange løpere som har ødelagt seg på denne måten, og du burde være påpasselig slik at det ikke blir deg. Spesielt når du løper nedover kan det være lett å tråkke over, eller hvis du ikke følger med og snubler i en gren.

Andre sykdommer du bør være obs på

Over har vi sett på noen av helseplagene som rammer de som løper orientering. Men orienteringsløpere må selvsagt være oppmerksom på andre helseproblemer også. Selv om man trener mye, og er ofte i aktivitet, kan sykdom ramme alle og enhver. Det kan være alt fra alvorlige sykdommer som kreft eller MS, eller infeksjoner som halsvirus eller Klamydia. Man må derfor være oppmerksom på symptomer, og ta kontakt med lege hvis man mistenker at noe er galt.

Tren inne på vinteren

Om vinteren kan det fort bli for kaldt å trene ute i skog og mark, og derfor kan det være et godt alternativ å trene inne istedenfor. Du kan gjerne trene variert, og løfte vekter den ene dagen, mens du løper på tredemølle den andre dagen, og klatrer den tredje. Hvis du trener variert er sjansen mindre for at du blir lei, og holder motivasjonen gjennom hele vinteren.

Ta kosttilskudd om vinteren

Hvis du føler deg litt slapp kan du vurdere å ta kosttilskud, det er mange som trener som gjør dette. Spesielt D-vitamin er viktig om vinteren, og kan gi deg litt ekstra energi. Også her er det en god idé å prate med legen din, som kan gi deg råd om hvilke kosttilskudd du burde ta.

Vi håper du fikk noen gode tips ovenfor, slik at du har en sunn treningshverdag – hele året. Orienteringer er veldig gøy, men man er helt avhengig av god helse, derfor håper vi at du følger disse små tipsene.