Spennende varianter av orientering

Orientering i skogen er selvfølgelig det de aller fleste forbinder med orientering. Når det er sagt har den vanligste formen for orientering noen svakheter, for eksempel er det virkelig ikke en publikumssport. Nye teknikker som GPS-sporing er introdusert, men likevel er det sjeldent de store kanalene viser orientering. I tillegg kan det selvfølgelig være noen som synes at konseptet med kart ikke akkurat er helt oppdatert.

Orientering inn i byer

En av de store trendene innenfor orientering er at konkurranser beveger seg inn i bymiljøet. Det byr på nye utfordringer, samtidig som det gjør sporten mye mer tilgjengelig for mange. Det blir enklere både å delta i konkurranser og kanskje spesielt følge med for publikum.

Også i Norge har denne trenden begynte å påvirke sporten, og det er ikke umulig å se o-løpere inne i Oslo. På sikt kan dette kanskje gjøre sporten mer populær i nye grupper. Egentlig er orientering en sport som det er lett å begynne med, og der du ikke trenger mye utstyr. Du bør kanskje ikke kle deg ut som en panda kigurumi akkurat den dagen du driver med orientering, utover det kan du bruke nesten hvilke klær og sko som helst.

Radiopeileorientering og geocaching

Ulike former for geocaching og andre varianter av orientering med tekniske hjelpemidler blir stadig mer populære. Så lenge du unngår at bombegruppen i Oslo beslaglegger en post, kan dette være en passe spennende variant av orientering.

Radiopeileorientering er en veldig spesiell variant av orientering, der du i tillegg til spesielle radioposter må ha tilgang til egne mottakere. Disse har til dels store antenner, noen sammenlignes med en tv-antenne, så dette er kanskje en sport der noen vil legge litt spesielt merke til deg i terrenget.

Geocaching er en litt mer tilgjengelig variant, der du til slutt benytter deg av innebygde søkemuligheter med teknologier som bluetooth. Geocaching er ikke en sport som foregår som klassiske konkurranser, men heller som en øvelse over litt lenger tid der ulike deltakere samler poster uten at det er en direkte konkurranse mellom ulike deltakere.

Videre utvikling innenfor orientering

Videre tekniske nyvinninger kan gi rom for nye muligheter også innenfor orientering. Med tanke på at det grunnleggende premisset for orientering er at du skal navigere og finne frem til ulike mål, kan det for eksempel også gjøres med droner og andre tekniske hjelpemidler. Kanskje utfordrer dette grensene for hva orientering er en anelse for mye, men det er mulig å se for seg en orienteringsløype som du følger med en drone og et hodesett for virtuell virkelighet.

Samtidig vil vi kanskje se noen motreasksjoner til bruk av GPS og andre tekniske verktøy, enkel orientering med kart og kompass har sin egen sjarm.