Sterke nordiske tradisjoner  

Det var i det svenske forsvaret at sporten oppstod og det gikk ikke mange årene før den fant veien over Kjølen. Allerede i 1897 arrangerte Osloklubben IK Tjalve det første orienteringsløpet her til lands. Det gikk av stabelen i Nordmarka som har vært arena for utallige løp siden den gangen. Det første norgesmesterskapet ble avholdt i 1937 og i år kunne sporten feire at det er 50 år siden det første verdensmesterskapet ble arrangert. Apropos VM så er det mye morsom statistikk knyttet til verdensmesterskapet i orientering.

Sterk nordisk dominans

Looking on a mapDe nordiske landene har tradisjonelt vært sterke innen sporten og løpere fra ikke minst Sverige og Norge har høstet en lang rekke av de gullmedaljene som er delt i de 25 verdensmesterskapene som har funnet sted så langt. VM arrangeres nemlig bare hvert annet år. Et av mange talende eksempler på de nordiske landenes styrke er at 11 stafetter på herresiden er vunnet av Norge, mens 8 stykker er vunnet av svenskene. På damesiden er det enda tydeligere. Der er det bare fire stafetter som ikke er vunnet av et av de nordiske landene.

Når det gjelder de individuelle prestasjonene så er Norge det landet som har tatt flest gullmedaljer på herresiden. Hele 32 stykker har det blitt i årenes løp. Ikke fullt så bra har det gått på damesiden for der er antallet mer moderate 11 hvilket gir en fjerdeplass i «nasjonskampen». På damesiden er det svenskene som har vært dominerende. Med sine 30 gullmedaljer fra damesiden og 19 gull på herrene, er det Sverige som topper gull-listen total med Norge på en meget solid andreplass.

 

Vår egen legendariske Åge Hadler vant for eksempel gullmalje individuelt i det første VM’et som gikk av stabelen i finske Fiskars. Han gjentok suksessen seks år senere, men hadde i mellomtiden skaffet seg både bronse og sølvmedaljer i de mellomliggende VM’ene. Dessuten var han gift med Ingrid f. Thoresen som var nesten like stor i dameklassen som Åge var i herreklassen. Også hun kan skilte med verdensmestertitler både individuelt og stafett. Den kjente skiløperen Ivar Formo var også en meget habil orienteringsløper selv om det var i langrennssporet at han utmerket seg mest.